VAARGEBIED

De thuishaven van onze zeilklippers is het gunstig gesitueerde Monnickendam, gelegen in het mooie Waterland. Vanaf Amsterdam ben je in een kwartiertje met auto of bus ter plaatse én in een hele andere wereld. En er is nog gratis parkeergelegenheid ook!

Monnickendam  ligt aan de Gouwzee bij het Markermeer (IJsselmeer), waar ook Volendam en het voormalige eiland Marken aan grenzen.

Het is een veelzijdig vaargebied met vele mogelijkheden voor een onderbreking aan wal in een van de plaatsen die tijdens een dagtocht goed bereikbaar zijn. Je kunt hierbij denken aan Volendam en Marken, maar ook Edam, Hoorn. Lelystad en Pampus zijn het bezoeken waard.

Nog een voordeel is de beschutte ligging van ons vaargebied. Dit betekent dat we zelfs met krachtige wind comfortabel kunnen zeilen en we zelden last hebben van hoge golfslag zoals aan de oostelijke kant van het IJsselmeer geregeld het geval is.

Het historische karakter van Monnickendam is goed bewaard gebleven, zodat de ‘sfeer van weleer’  in het centrum en de haven van Monnickendam meteen opvalt. in het oude centrum van Monnickendam staan veel historische monumenten uit de 17e eeuw, waaronder de recentelijke gerenoveerde speeltoren, waar tegenwoordig het Waterlands museum in huist.

Het fijne van deze Zuiderzeestad is dat de toeristen massaal voorbij rijden richting Volendam en Marken. Rust en kleinschaligheid dus in Monnickendam, waardoor de totaalbeleving alleen maar authentieker wordt. Laat je verrassen!

Lees hier een mooi artikel over Waterland uit het dagblad van het Noorden van 22 juni 2013, waar we met ons schip Vrouwe Frida Cornelia een bijdrage aan hebben geleverd.

Toch kan het zo zijn dat het voor jouw gezelschap logistiek beter uitkomt om in een andere haven aan boord te komen. Dit is vaak bespreekbaar, mits de vaaragenda dit toelaat. Havens die o.a. tot de mogelijkheden behoren zijn: Volendam, Marken, Edam, Muiden, Amsterdam, Lelystad, Hoorn en Enkhuizen. Informeer er gerust naar.